Князь Святослав

21.02.2016 20:07

.      Святослав.      

Найвидатнішим розбудовником Руської держави за рахунок завойованих земель за часів Рюриковичів вважається Святослав. За версією слов’янських літописів Святослав являється сином Ігоря та Ольги. Але сучасні історикознавці піддають сумніву те, що Ігор міг бути   батьком Святослава. Ствердження це базується на віковому не сумісництву. Так, відповідно до Іпатієвського та Іоакимівського літописів виходить, що рік народження Святослава 935-940р., а рік народження Ігоря 873-879р.тобто Ігорю було 56-65років. Зважаючи на те, що Ігорь  був ще ненародженим посватаний батьком Рюріком за правонаступницю князя Гостомисла  Преславу, котрій на той час було 6-8років, то в момент народження  Святослава Ользі  повинно було бути 62-73роки.

Отже, виходить, що хтось з батьків був   Святославу не рідним. А якщо до цього додати що Ігор і Ольга жили в різних містах, Ігор у Києві, а Ольга у Вишгороді, то версія нерідності   батьків має підґрунтя. Існує версія, що  Святослав був принятий Ольгою від древлянського князя Мала, котрому у 944р.(на момент повернення Ігоря з візантійського походу), було 6років. Ігор пішов у перший похід на Візантію у 941р. і на той час відомості про народження у нього сина немає. Існує ще одна версія жорстокої розправи древлян з Ігорем. Суть  її в тім, що після взяття дані з древлян у 945р. Ігор відпустив дружину з даниною на Київ, а сам з малочисленим загоном повернувся до древлян, щоб вияснити, чи має Святослав древлянське походження. За що й був покараний смертю. Але це лиш версія, хоча й правдоподібна.

Не зважаючи на своє походження, Святослав виявився видатним воїном полководцем, котрий своїми військовими походами розширював на Схід і на Захід територію своїх володінь. Для Візантії він став запеклим ворогом. Всі спроби Ольги прилучити сина до християнства викликали у нього лиш роздратування. Він був язичником, і всі негаразди в його державі вважав наслідком поширення християнства. Основними напрямками його походів на сході були Середнє Поволжя, прикаспійські землі, Північний Кавказ; на заході ,- землі Балканського півострова, Візантія. Він збирався перенести столицю ближче до середини Європи до заснованого ним в Придунав'ї  міста Переяславця. Загинув повертаючись з походу з Балкан, підписавши з Візантією угоду взявши з неї відкуп. Святослав відправив основне військо на Київ, бо насувалась небезпека з боку половців, а сам з невеликою дружиною і скарбами вирішив йти по Дніпру, де й потрапив на Хортиці у печенізьку засідку. Загинула вся його дружина і він сам. Існує версія, що візантійці сповістили печенігів про маршрут і скарб Святослава, і таким чином руками печенігів поквиталися з ненависним князем.