Русь під Ордою

20.02.2016 22:36

Мамай

                Русь під Ордою.

Стрімке падіння руських земель перед Ордою може буди пояснено такими умовами:

        -  Монгольське військо було високо мобільним(піхоти майже не було),

         - Військо мало одноосібне командування на рівні ханів, Батия та Орда-Ічена,(нижчими командирами були темники, тисяцькі, сотники і десятники);

         - Висока професійна підготовка і висока мотивованість вояків (до військової справи монголи привчалися з шестирічного віку, а мотивованість полягала в тому, що захоплені трофеї та ясир ставали власністю завойовників.);

         - Роздрібненість та виснаженість князівств міжусобицями;

         - Деякі князі у монголах вбачали союзників в боротьбі за престол та землі кровних кривдників;

Остання умова успішно використовувалася монголами для підкорення руських земель та утримання їх у покорі . Взамін за покірність та вірність орді, хан надавав князям ярлик на право володіння уділом. Зважаючи на те, що такий князь залишався повноправним господарем в уділі, то розмір ординської данини повністю перекладався на нижчі верстви населення.

Отже , хронологія падіння руських міст перед ордою:

                - 1237-38рр.Рязанське, Володимир- Суздальське князівства, та всі північно східні землі( Рязань була взята облогою протягом 6-ти днів, а  Козельськ оборонявся 7тижнів, майже два місяці)

               - 1239р.Переяслав впав під першим штурмом, хоч місто й мало надійні фортифікаційні споруди та залогу;

                - 1239р.Чернігів впав за два дні. Це було друге по своїй фортифікаційній міцності місто Русі.

                -1240р.Київ впав через 2-х тижнів облоги. Це було найсучасніше фортифікаційне місто не тільки Русі , а й всієї східної Європи.

                - 1241-42рр.монголи розорили Хорвавтію, Трансильванію, Молдову, частково розорили Сербію та Болгарію, вийшли до кордонів Римської Імперії.В цей час помирає Великий Хан Угедей і Батий , відповідно заповіту Чінгізнана, повертає свої війька  на схід,  щоб прийняти участь у Великому кулуртаї по вибору нового хана.

 Хронологія падіння  стольних міст Русі, залишає історикам багато загадок. Офіційні історіографи основною причиною називають велику чисельну перевагу військ орди над русичами, та несподіваність  їх походів. Що до несподіваності навали , то нехай це залишиться на совісті писак від історії. Ще у 1223р об’єднане військо князів Данила Галицького, Мстислава Удатного та Мстислава Чернігівського виступили походом на підтримку половецького князя Яруна Половецького у війні з монгольськими військами Темучина, Джебе і Субедея. В історичних довідниках ця подія значиться, як битва на  р.Калці. Отож , читаємо офіційні джерела з історії України:

 

Дата:   31 травня 1223 [1]

Місце:            річка Калка, Донецька область, Україна [2]

Результат:      Повна перемога монголів

Сторони

Київська Русь

Половці        

Бродники

 Монгольська імперія

Командувачі

Русь:

Мстислав Романович†

Мстислав Святославич†

Мстислав Удатний

Половці:

Ярун

Котян

Юрій Кончакович

            Монголи:

Субедей

Джебе

Східні бродники:

Плоскиня

Військові сили

80 тис.           

20 тис.

Втрати

30 князів,

10 000 воїнів Мстислава Романовича

решта — невідомо   невідомо (мінімальні ?)

 

Де ж ми бачимо тут чисельну перевагу монголів.? 20тис.монголів ущент розбили 80тис.обєднаних військ, знищили  30князів і 10тис.ратників.!

Це мабуть у тих князів навчалися командувати наш нинішній Генштаб та Верховний, що так «успішно» воюють у тих історичних місцях з  московськими нащадками орди.

Після такої поразки у розпорядженні руських князів було 17років для підготовки до оборони країни від майбутньої навали. Але вони мабуть не переймалися долею держави, сподівалися, що пронесе. І пронесло , на 300років іго.

Як же вели себе монголи на окупованих територіях ? Про їхню жорстокість  ми всі знаємо ще зі шкільних років. А от про деякі сторони діяльності орди на Русі , мабуть не всім відомо. Сини Батия Сартак і Тихомир (Тахтамиш) стали християнами, а племінник Петро Ординський став святим і чудотворцем, дочка Сартака  Феодора одружилася з руським князем Г    лібом  Васильковичем і стала родоначальницею багатьох відомих у Москві родів.  Син Тихомира став родоначальником роду в Молдавії Бессарабів.

Православна церква на Русі не обкладалася ординською даниною. Крім того в самій столиці Орди були відкрити православні церкви. Монастирі і церкви наділялися землями, з котрих не брався податок. У вдячність за це, церква дозволила заключати змішані шлюби з монголами. Так відбувалася асиміляція монголів на Русі.

Звільнення руських земель від монгольської Орди співпадає з початком розпаду самої Золотої Орди через 300років свого існування. (Історичний збіг обставин,- 300років варязького панування і 300років ординського. Хто ж буде наступним?Вчимо далі.) Причинами розвалу Орди стали ті ж самі, що й у Київській Русі,- міжусобиці. Ще раніше така участь спіткала іншу велику імперію Велике Гунське Царство, котру розірвали на шматки чисельні нащадки царя Атили .

Першу спробу зупинити розвал Орди зробив кримський беклярбек  Мамай у  1360р. Для реформування Золотої Орди потрібні були великі кошти, котрих на той час у Орди вже не було. Після кількох невдалих спроб  призначити свого хана на престол, Мамай підняв повстання проти орди на Подніпров’ї і звернувся за допомогою до Великого Литовського князя Ольгерда, заключив з ним союз проти династії Джучидів (двоюрідних Батия)  і  пішов на Азов та Нижнє Поволжя, де розпочав війну зо столицю орди.В цей час Ольгерд на чолі об'єднаного  Русько-литовського війська розбиває на Синіх Водах  ординців династії Джудичів. Це дало можливість Мамаю захопити владу у Сараї. Але влада його тривала не довго, міжусобиці продовжувалися з перемінним успіхом. У1380р. Мамай ще раз заключив договір з Литовським Князем Ягайлом проти об'єднаних в військ орди Тахтамиша і московського князя Дмитра.

В результаті такої компанії, Ягайло розбив московське військо Дмитра(під час міфічної  Куликовської  битви, там монголів  Орди  не було і в помині, а якщо й були то це були баскети хана Тахтамиша), а Мамай пішов на зустріч орди Тахтамиша. При зустрічі їх на р. Калка, кримські еміри перейшли на сторону Тахтамиша. Мамай змушений втекти  до Криму, але скоро був там вбитий Найманцями Тахтамиша.

Фактично монгольське іго було ліквідовано на Україні за часів Литовського князя Вітовта  Гедеімовича(1392-1430рр).

Основними наслідками панування Орди на земля колишньої Київської Русі були жахливі:

-- економічний занепад, землеробство не мало стимулу для розвитку(товарно-грошовий обіг  та натуральний  товарообмін зруйновано),

- руйнація людського ресурсу(вивезення до орди ремісників, будівельників та інших спеціалістів) та руйнація міст , як осередків економічного розвитку,

-- відсутність торгівельних зв’язки з сусідніми державами( уціліли торгівельні шляхи посіли монгольські купці),

-  занепад в культурі, освіті, дипломатії,

- суспільно-політичний устрій улусу був побудований на принципах підданства, який виключав будь яку свободу підданих(фактичне рабство),

-  місцеве управління повністю було підпорядковане ординським беклярбекам та їх баскетам (бакклярбеки були намісниками хана, а баскети їх виконавці, котрі контролювали  збір данини та рекрутерство),

- для контролю зборів податків та набору рекрутів вся територія була поділена на міріади, тисячі, сотні та десятки. З цією метою був запроваджений перепис всього населення.( Це мабуть єдине, що можна віднести до розряду позитивних).

Якщо коротко визначити різницю між наслідками правління варязької Київської Русі та Золотої Орди, то можна назвати такі:

- за часів Київської Русі варягами була побудована держава імперського типу з родово-удільним укладом періоду раннього феодалізму. Державний устрій був побудований на принципах « васалітету», що означає обмеження верхової монаршої влади з наявністю незначних вольностей підвладних васалів. Це устрій європейського типу.

- за часів Золотої Орди була створена рабовласницька імперія з необмеженою абсолютною владою монарха і встановленням  військової диктатури на місцях, з поділенням територій на окремі військові дільниці. Державна влада була побудована за принципами «підданства», що означало абсолютне право владних і безправ’я підданих. Такий устрій являється азіатським. Цей відбиток рабства у людський свідомості і визначав в подальшому відносини між державою і людиною не одне покоління, а на деяких теренах існує й сьогодні.